Avsnitt 52: Hui-Han Hu Gustavsson och Pauline Reibell

Avsnitt 52 av Danspodden Isadora är här! On time! Nu pratar vi med dansarna Hui-Han Hu Gustavsson och Pauline Reibell. Kolla in deras hemsidor här: www.paulinereibell.com och https://huihanhu.wordpress.com/

Vi träffades ursprungligen för att prata om workshopen med Akram Khans dansare de  båda två deltog i när han var här med sitt kompani i slutet av februari. Han uppträdde på Dansens hus scen med verket Until the lions denna period.

Men även om vi inledde där så blev det ett samtal om hur det är att vara dansare, kanske i en ny fas i livet, båda två har fått barn och börjar se en annan vardag som dansare. De berättar om hur det är att dansa för koreografer som Helena Franzén och Virpi Pahkinen, andra koreografer och deras personliga uttryck och hur gaga och andra stilar kan påverka en att kanske våga ta nya steg i dansen - och livet.

Namnet på verket vi letar efter, från start till slut, är Akram Khans biografiska verk som du kan se en trailer av längre ner.

Också Alexander Ekmans kommentar av Beyonces verk kan du läsa om här

Men in och lyssna nu bara - det kan vara den inspiration du behöver för att ta den där workshopen, gå på den där auditionen eller ta ett nytt steg i ditt liv!

/niklas och anita

Avsnitt: 51 #metoo

I avsnitt 51 av Danspodden Isadora pratar vi med ansvariga på några av Stockholms scener, DOCH, Balettakademien i Stockholm, Dansens hus och Kungliga Operan om hur de arbetar nu och hur de ser på uppropet #metoo. Vad har förändrats och hur hanterar de förändringarna? Hur ser det ut i Sverige kontra övriga europeiska och internationella samarbeten? Hör gärna av dig när du lyssnat och dela med dig av dina erfarenheter. Det finns bara en väg nu och den är framåt. Ljus eller inte, så är det intressant att veta hur detta påverkat just dig och dina vänner eller kollegor. 

Vi finns här!

/niclas och anita

Pressbild: Annelie Gardell Dansens hus

Pressbild: Annelie Gardell Dansens hus

Pressbild: Petra Kron-Forsling Kungliga operan

Pressbild: Petra Kron-Forsling Kungliga operan

Pressbild: Jan Åström Balettakademien i Stockholm

Pressbild: Jan Åström Balettakademien i Stockholm

Privat: Anna Efraimsson, DOCH

Privat: Anna Efraimsson, DOCH

Avsnitt 50: Balettakademien 60 år Jan Åström

Avsnitt 50 av Danspodden Isadora blir med en 60-årig aktör på dansmarknaden. Balettakademien i Stockholm firar 60 år sedan start och vi pratar med rektorn på skolan, Jan Åström, om detta och annat. Det hela firades bland annat på Dansens hus med en hejdundrande dansfest i november och en hel massa kända koreografer och dansare medverkade då, bland andra Anna Vnuk, Fredrik Benke Rydman, Ambra Succi, Helena Franzén, Cristina Caprioli, Charlotta Öfverholm, Zain Odelstål, Mats Ek och Ana Laguna.

"Balettakademien i Stockholm var den första yrkesinriktade dansskolan utanför Operan där utbildningen var helt inriktad på klassisk balett."

"1960 introducerade Balettakademien jazzdansen i Sverige, både som undervisning och på scen."

Enjoy!

/niclas och anita

 

 

Avsnitt 49: We:R Performance Collective

Danspodden Isadoras 49 avsnitt är med WE:r performance Collective och grundarna Rebecca Rosier och Rebecca Björling. En inspirerande duo inom den samtida dansen att prata med och lyssna på. De håller på att bygga upp sin verksamhet med föreställningar och workshops och du kommer snart att se dem på de stora scenerna - be sure.

Kolla in deras filmade material, som ”Ode to my Bitchface”, om du blir nyfiken!

Välkommen in!
/niclas och anita

Rebecca Rosier och Rebecca Björling i "Ode to my Bitchface"

Avsnitt 48: Alain Platel

Danspodden Isadoras 48 avsnitt är med Alain Platel, grundaren av det anrika danskompaniet Les Ballets C de la B (Les Ballets Contemporain de la Belge). Och för mig är det en ynnest helt enkelt eftersom detta är en koreograf och regissör som sägs vara grundaren till det belgiska dansundret. Och om han är det. I 30 år drygt har han varit verksam och han bara fortsätter. Han är en stor inspiration, inte minst för många andra koreografer och dansare. Publiken fortsätter att vallfärda för att se vad han har att bjuda på.

Kolla in det senaste verket "Nicht Schlafen"

 

Välkommen in i avsnittet!

/niclas och anita